Čitateľ: Nie sme takí bohatí, aby sme tolerovali výsmech na tanieri

Reklama

Oprávnená kritika košických služieb. Gastronómia, zákaznícky servis, prístup ku klientom. Blog o všetkom kvalitnom.

sobota 14. mája 2011

Čitateľ: Nie sme takí bohatí, aby sme tolerovali výsmech na tanieri

Nedávno mi prišiel skvelý mail od nášho čitateľa "Forrest Hilla". Rád by som sa podelil o jeho komentár. Autor reaguje na článok Slováci nemajú kultúru stravovania, takže si ho najprv určite prečítajte. 

V prvom rade mate moje uznanie za zalozenie tohoto blogu. Vidim, ze s mojou manzelkou nie sme sami koho rozculuje "kvalita" poskomunistickych zostandarizovanych sluzieb, na ktore si ludia "zvykali" dlhe desatrocia. A to nehovorim iba o sluzbach v gastronomii.

Je uplne spravne, ze existuje takyto priestor pre vyjadrenie kostruktivneho nazoru, zdovodnenia a odporucania pre ludi, ktori chodia do podnikov za ponukanymi sluzbami. Ano, ponukanymi sluzbami - v mnohych pripadoch naozaj ostavaju iba "ponukanymi" v menu, na strankach, ci fotografiach, no realita je az katastrofalna.

Jedna poznamka ku diskututerom typu ´zakomplexovany slovak´: Velmi som sa pobavil na reakcii "A "TY" to všetko, o čom tu píšeš, ovládaš a asi si milionár". Takychto a podobnych prispevkov som si na diskusnych forach vsimol nesmierne velakrat. Ano, kazdy ma pravo na nazor, ale nech je prosim k veci a konstruktivny. Automaticky, ked clovek napise nazor na to alebo ono, popise a vysvetli preco to tak vnima, najde sa tolko polointeligentnych komplexmanov, ktori sa len zmozu na prihluple urazajuce reci hodne tak akurat do socialistickej retoriky typu "piste vsetci modrym perom, ina farba nebude". Je tak typicky slovenske zastavat sa niekoho kto vas okrada, kto na vas z vysoka kasle a nevazi si zakaznika, pretoze na to sme predsa zvyknuti. Vsak on "debil" sa k nam aj tak vrati, pretoze o podnik dalej dostane tiez podobny folklor.

Staňte sa našim fanúšikom na Facebooku.

Nie, toto nie je o tom, ze musite byt milionar, alebo expert. Toto je o tom, ze ked si idem posediet do podniku, tak tam idem za sluzbou (ktora mi je spolu s jedlom ponukana), ktora ma svoju cenu.  A ako sme si mohli vsimnut nie vzdy malu, tak preco by nas nemalo zaujimat a trapit, ci to, co skutocne dostavame, je aj tej ceny a nasej navstevy hodne.

Clovek nemusi byt expertom, aby si vsimol ako sa k nemu v tom ci onom podniku spravaju a co mu skonci v jeho zaludku. Samozrejme ak si niekto nepotrpi na to co konzumuje, je zvyknuty na casnika typu "u slovaka" prosim nech nestraca cas s tymto blogom a nech sa nadalej stravuje v nejakej vyvarovni, kde ho nakoniec aj tak okradaju (ale o tom snad nabuduce).
Tu uplne staci navstivit par restauracii, spravit si nazor, porovnat plusy minusy (samozrejme, ze nie su objektivne, ale prave o to ide, podelit sa o nazor).

Ako som uz spominal, tu nejde o nadute malomestiacke kritizovanie "obycajnych" podnikov, lebo je uplne jedno, ci idete do restiky kde vam ponukaju chod za 300 € alebo obedove menu za 4 ecka, pretoze z oboch mozete odist spokojni alebo nas... Chapete!? Je to vsetko o tom ako si vas vazia, co su vam ochotni za danu cenu poskytnut, aby ste sa im tam vratili, a odporucili alebo neodporucili svojim priatelom. (tak ako v tomto blogu).


Ked teraz poviem, ze som mal dostatok prilezitosti navstivit rozne podniky, roznej kvality a cenovych relacii v europskych krajinach (nie nebojte sa, nie som "milionar" ale to je jedno), mozem s kludom povedat, ze mam s cim porovnavat. Je jedno, ci budem hovorit o nemeckych hoteloch so styrmi hviezdickami, malom vidieckom hostinci v Toskansku, ci o penzione na Liptove. Vsetko je to o kulture stravovania, nie s prepacenim "nazer sa, zaplat a dojdi ak budeme mat otvorene."

La Rochefoucauld kedysi povedal „Jesť, to je nevyhnutnosť, ale správne jesť, to je umenie.“ Samozrejme, ze ani v slavnej Europe to nie je vzdy k spokojnosti, to nik netvrdi, poznam aj vela skvelych ceskych a slovenskych podnikov (snad o nich nabuduce). Nepotrebujete ist do predrazenych podnikov niekde v Monaku, ci zbytocne predrazenych restik niekde tu na Hlavnej. Skutocne vo svete existuju aj normalne podniky, kde sa nie len dobre a hlavne chutne najete, ale aj kvoli obsluhe vratite. Ale to by sme asi nesmeli byt vychovani na praskovych jedlach a vyvarovniach, ktore to tu vsetko kulturne (spolu s utopickym riadenym socializmom) zabili. Asi sa netreba cudovat. Preto si osobne myslim, ze cestou revolucie v stravovani to asi nepojde, kedze taliani, ci francuzi si aj tuto kulturu pestovali niekolko storoci. Ale je super, ze sa to tu aspon trosicku zacalo hybat k lepsiemu, aspon ti co trosku pochodili aj ine kuty Zeme, zacinaju mat trosku iny pristup ku sluzbam ako takym, a nepouzivaju retoriku typu "svoje si nedame a cudzie nechceme". Dufajme, ze ich bude viac a viac, aby si uz ludia konecne uvedomili, ze nie su taki bohati, aby tu tolerovali "vysmech na tanieri a neprofesionalne spravanie oduteho personalu pozberaneho z ulice."

Nie je problem aj pochvalit niektore podniky tu v KE, ci inde na Slovensku, len je ich zalostne malo. Preco mam napriklad chodit na pizzu do Mamma mie, ked vam prznia pizzu lacnym (chapte - nekvalitnym, pachnucim) octom, ci kecupom. Cestoviny s paradajkovou omackou paradajky ani nevedeli, vsade trepu spominany kecup. Kto vie ako sa robi pizza, myslim paradajkovy zaklad, vie o com hovorim. Nikdy viac (!), pretoze sme im uz dali s manzelkou sancu 2x - a to je dost na to, aby som sa tam vratil, alebo odporucil dalej. Ano o tom to je, odporucit dalej a pochvalit je veru tazsie, ako teraz napisat niekolkym desiatkam citatelov,  ktori to poslu dalsim desiatkam. Lebo negatvne meno sa siri desat krat rychlejsie, ako to dobre (Na Slovensku to plati viacnasobne, kedze slovak sa bude len stazovat, plakat, zavidiet, ale nepovie to otvorene a neda konstruktivny navrh ako to treba zlepsit.). Myslim si, ze toto miesto je tiez na to, aby si ludia odporucili miesta, kde z vas nerobia iba "zakaznika", ale hlavne HOSTA. A to by si mali majitelia v prvom rade uvedomit, ze je dolezite mat to dobre meno - vybudovane spokojnostou svojich hosti.

Osobne poznam aj ludi, ktori nad restikami mavnu rukou,  argumentuju, ze oni sa najedli (chap - nazrali az im idu oci z jamiek vyletiet), ze im to nevadi - ved to nic..., to je tu tak.. apod. No a potom su uplne mimo, ked pridu do "normalneho podniku", kde im za tie iste peniaze navyse poskytnu nieco neslichane. Ale aj tak budu chodit do pajzlov, lebo ved on sa ide iba najest. Hej najest, no to sa ide, len uz nechape ze si plati aj za tu sluzbu, ktora mu v konecnom dosledku nebola dopriata (nie len obsluha, velakrat obsluha je velmi fajn, mozno kvoli tomu, aby zakryla to, co vam donesu na tanieri).

Ked uz spominam obedy (tiez vdacna tema). Obedove menicka. Argument: "ved je to len obycajny obed s kolegami" je uplne cudny. Preco? Prax nasich vyvarovni je asi takato: Chapem, ze za 3,30 nemozete mat komplet pepper steak, no v snahe mat co najlacnejsie menu si nase "restiky" postupne musia prepocitavat svoje naklady na suroviny, personal, atd...co pojde prve dolu? Plat servirky? Kuchara? No to iste. Potom by sa vam na tu robotu mohli vy..., ci nie?! Samozrejme, ze zacnu nakupovat suroviny pochybnej kvality, tzv. akciovky, ci urcite kvalitne masko z polska, prebalene na Made in EU. Ze si date fajny vyvarik s cestovinkou a zeleninkou? Videli ste uz niekedy z coho vam ten "vyvar" robia? No ano, urcite z kuriatka, ci hoviadka... z obrovskeho vedra prasku (plus zvyraznovace chuti).  Zazili ste na vojne instantne zemiakove pyre? Ja ano. Samozrejme 50 kg vrece sa vsypalo do kotla - mlieko, nejaky umelak tuk a bolo. Ze vy si davate fajnu kremovu polievocku? Hej kremova, tak ako je kremova omacka k masu, vsak nech je toho hlavne vela a za dobru cenu. Kasleme na zdravie - samozrejme, ze zahustime mukou. Parada! Lahucky lacny obed za 3,30. Ale ved co, sme tak zvyknuti, a ked bude najhorsie, nase zdravotnictvo sa musi postarat, nie?! Verte mi, da sa varit aj relativne zdravsie a kvalitnejsie za rovnaku cenu. Preco to moze fungovat vonku a tu nie? Asi zas ta ista odpoved.


Nechapem napriklad v KE tzv. "in" kaviarne, kde po vas chcu za presso 1,70 €. To akoze kde sme? V Taliansku? Apropo Taliansko, krajina kde si fakt vychutnate poctivu kavu... ze za kolko? 0,80 € - 1,20 € hoc aj na turistami preplnenom namesti vo Florencii. Tak na co sa tu hrate vazeni prevadzkovatelia kaviarni? Alebo nadherny folklor s roznymi cenami pressa ako keby ste si davali nieco extra. Velke (normalne), piccolo, ci ristretto? Rovnaka davka kavy (najdrahsia polozka) len o par mililitrov viac, ci menej vody. Ale rozdielna cena. Smiesne. Hlavne, ze stoji tych 1,50 €. Za co? Priklad: kaviaren na prizemi OC Galeria, neviem ako sa vola, no dali sme si tam bezkofeinove presso, ktore bolo v cenniku uvedene pri ostatnych pressach za rovnaku cenu, no ked ste prehliadli kdesi na spodku napojoveho listka akysi priplatok za bezkofeinovu kavu, boli ste potom trosku prekvapeni :). Cudne ako kedysi "rez citrona 1 Kcs", "cukor " 2 Kcs - pamatate? Skoda, ze tam nebola zvlast cena "priplatok za zaspinenie salky".  Na co sa tam hrajkaju? Asi na nic. Rovnako tu v KE pytaju za hotelovu izbu v centre ako v centre Munichu - s tym rozdielom, ze tam je to aj o nejaku tu hviezdicku vyssia uroven sluzieb a nie len na papieri. Je toho samozrejme viac, no mozno nabuduce.


Je to ale skutocne o kulture, no ta kultura musi byt uz v nas. Dlhe desatrocia bola dusena. Zavidime susedom ich sluzby? Netreba sa asi moc cudovat. (aj domace zviera sa vracia len tam, kde je o neho postarane, kde sa citi fajn. Nejde ku tomu kto snim zaobchadza ako s ...)


Nepodporujte prosim "radoby" restauracie, kde je hlavny a jediny motivator rychla navratnost.

Forest Hill

Zdieľajte tento článok na Facebooku!

10 komentárov:

  1. Pravdivy mail... Ale 10 krat lepsi ako tvoje clanky....

    OdpovedaťOdstrániť
  2. "Pravdivy mail... Ale 10 krat lepsi ako tvoje clanky...."

    Dakujem za nazor. Mrzi ma, ze sa Vam nase clanky nepacia a tym padom nemate zaujem o sledovanie nasho blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Skvely clanok!!! Dufam, ze si ho precitaju majitelia kosickych "restauracii" typu bakchus, kleopatra,mamamia a im podobne vychytavky v centre (!!!!) slovenskej metropoly. Nehovoriac o "kaviarnach," ktore by sa nad sebou mali takisto zamysliet. Nepodporujem a ani nebudem podporovat okradanie. Nie som ziadny milionar, ale 30-tnik s hypo na krku!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mám tento blog rád, rád tu chodím, ale prekáža mi absencia interpunkčných znamienok. Dúfam, že na tom do budúcna popracujete :) Berte to len ako konštruktívnu kritiku, okrem toho nemám čo vytknúť!

    Pekný deň.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. :)
    to uz si autor pise sam sebe pod psudonymom?

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Konspiracne teorie nesmu chybat ani na tomto blogu :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Poprosím diakritiku :) Inak fajn blog, držím palce.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Dobry clanok...teda nazor... len by som podotkol, ze s tym talianskom a jeho cenami to nie je vsade take ruzove, kedze som pil presso na namesti sv.Marka v Benatkach za 20€, takze tych 0,80 - 1,20 neplati celoplosne, inak ale suhlas

    OdpovedaťOdstrániť
  9. (na namesti sv.Marka v Benatkach za 20€)
    Ano, to s vami suhlasim, tu ide o jednoduchu matiku. Vsade vo svete je to bezna prax, ze na najfrekventovanejsich turistickych miestach su ceny za ponukane sluzby niekolko krat zvysene a kvalita ponukanej sluzby je dost mizerna.( napr. restika pri Eifelovke sa vam da najest za niekolko nasobne vyssiu cenu ako by ste platili o jednu dne ulicky dalej, ide o to ze platite v podstate za exkluzivitu miesta, a pocitaju s tym ze ako turista sa nechate zlakat najete sa pri vyhlade na Eifelovku a aj ked jedlo ci napoje nestali za to aj tak tam uz nikdy nepridete.A pri tej frekvencii a pocte turistov s tym podniky na takychto miestach pocitaju. Preto nie je pravidlo ze na vychytenom mieste musi byt aj vychytena restauracia.Tie su zvycajne o ulicku dalej, niekde kde treba o zakaznika trosku bojovat. Kosice maju nadhernu hlavnu ulicu, no niektore podniky sa ku svojim hostom spravaju ako k turistom co knim uz nikdy nepridu, neviem ci Kosice navtivi rocne tolko cudzincov, z ktorych mozu zit. Skor tieto podniky ziju zludi miestnych, ci z blizkeho okolia, ktori by sa aj radi vracali a odporucali ich sluzby dalej. No je ich zalostne malo, mozno ze treba zajst vyskusat aj nejaku bocnu ulicku:)
    S pozdravom
    Forest Hill

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Či stojí espresso 0,80€ alebo 1,30€ je samozrejme rozdiel. Kaviarní v centre Košíc je neúmerné množstvo a je len na vás kde si ju dáte, všade ale k tej ktorej špecidickej chuti kávy dostanete inú pridanú hodnotu tvorenú napr. iteriérovým prostredím, ochotným a usmievavým personálom, vlastnými parkovacími kapacitami atď.... . To všetko nás stojí prostriedky, ktoré sú premietnuté do ceny. Je na vás zákazníkoch, či vyššiu cenu za kvalitnejšiu službu akceptujete, alebo nie. Ja osobne si za kvalitné služby rád priplatím, pretože z návštevy každého miesta si odnášam nejaký zážitok, a veľmi rád pozitívny. Andrej

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...