Slováci nemajú kultúru stravovania

Reklama

Oprávnená kritika košických služieb. Gastronómia, zákaznícky servis, prístup ku klientom. Blog o všetkom kvalitnom.

utorok 29. marca 2011

Slováci nemajú kultúru stravovania

Myslenie Slovákov je ešte stále hlboko zasiahnuté komunistami. Tolerujú zlé jedlo, nemajú motiváciu vyskúšať niečo nové a pojem kultúra stravovania ani nepoznajú. Po večeroch sedia doma, pred zapnutou telkou (v ktorej ide Panelák alebo Šeherezáda) zjedia segedínsky guláš z nekvalitných surovín. Slováci nemajú žiadnu kultúru stravovania. Mnohí ani nevedia ako sa má správne držať príbor, do akých pohárov patrí červené víno a že pri objednaní hovädzieho steaku si môžete vybrať stupeň prepečenia.

Slušný človek, ktorý má rád dobré jedlo a kvalitné služby má v tejto krajine z väčšej časti smolu. Majoritná väčšina Slovákov pokladá zlé služby za dobré služby a preto to u nás tak vyzerá. Drzé časníčky a hnusné jedlo mnohí pokladajú za štandard. Toto nie je štandard. Popýtate si chladenú jemne perlivú minerálku a primitív Vám prinesie neperlivú nechladenú. Ak si vôbec dovolíte túto skutočnosť reklamovať, časníčka sa tvári akoby ste jej pred chvíľou vyvraždili polku rodiny. Slovo služby pochádza od slova slúžiť. Keď chcete robiť služby musíte vypočuť každé jedno "nezmyselné" prianie zákazníka s úsmevom na tvári a dokonca priniesť to, čo si naozaj objednal. Ak to nedokážete, zmiznite zo služieb!



Jedlo nie je len o tom, aby ste sa nažrali a zabezpečili svoje primárne potreby. Žerú iba zvieratá (mnohé sa stravujú slušnejšie ako bežná Slovač). Jedlo je aj o chuti a skvelom zážitku. Pri dobrom jedle dokážeme viesť zmysluplné diskusie, upevňovať partnerské, či rodinné vzťahy alebo uzatvárať skvelé obchody. Nie nadarmo sa hovorí, že láska ide cez žalúdok. Pomocou jedla môžeme spoznať nové kultúry a urobiť svoj život plnohodnotnejším. Človek čo nepozná rôznorodosť chutí sa zbytočne obmedzuje.

Kultúra stravovania Slovákom nebude hovoriť nič, pokiaľ budú stále zmýšľať ako komunisti. Návšteva kvalitnej reštaurácie je skvelou skúsenosťou. Nerozumiem, prečo považujete dobré jedlo za "snobizmus". Užívať si život a preferovať kvalitu je snobizmus? Nie.

Zážitky robia život životom. 7 chodové menu pre dvoch s ochutnávkou kvalitných vín (pochopiteľne so servisom, ktorý Slovák nikdy nezažije, pretože mu vyhovuje drzosť slovenských čašníkov/primitívov) je skvelým zážitkom. Je to lepší zážitok ako jesť paštéty na pláži v Chorvátsku.

Ak neviete ako sa má držať príbor a do akého pohára sa nalieva červené, sledujte reláciu Áno šéfe. Dúfam, že sa naučíte jedlo vnímať aj inak ako "nutné zlo".

7 komentárov:

  1. Predpokladam, ze narazate na prispevok "Ako chuti obed za 300Eur". Nuz neviem aka je vasa situacia, ale vacsina ludi na Slovensku riesi existencne problemy a nie gurmanske zazitky. Preto je podla mna nemiestne rozculovat sa nad segedinskym gulasom alebo pastetou v Chorvatsku. A ak mate problem so sluzbami, prosim, usta mate nielen na jedenie.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Staci sa prejst po restauraciach a zistime, ze ludia sa v nich naozaj stravuju. Je nezmyslom tvrdit, ze vacsina ludi riesi existencne problemy a nema cas na gurmanske zazitky. Gurmansky zazitok sa da ziskat aj z bezneho jedla za beznu cenu v beznej restauracii. Problemom je, ze slovaci nevedia co je dobre jedlo a kupuju predrazene hnusne veci.

    Samozrejme - ak mam pocit, ze sluzba je zla, kompetentnym v danom podniku to oznamim. Situacia je ale taka, ze dopyt po zlych sluzbach na Slovensku stale je. Je potrebne otvorit Slovakom oci a pevne verim, ze taketo clanky k tomu dopomozu.

    "Obed za 300 eur" je ina kava a netvrdim, ze kazdy by ho mal absolvovat. Tvrdim vsak, ze to nie je snobizmus, ale skvely zazitok, ktory mi moze dat viac ako spominana dovolenka...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nuz,na chutne a kvalitne jedlo netreba minut vela penazi. Ak vie clovek trocha varit, gurmanska lahodka sa da pripravit aj doma - a omnoho lacnejsie a dovolim si tvrdit ze aj kvalitnejsie ako v restauracii.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Suhlasim.

    Zial, co sa tyka tych restauracii, zatial to je na Slovensku naozaj tak. Sme svedkami, ze v slovenskych restauraciach castokrat pouzivaju nekvalitne suroviny (staci si pozriet jeden diel ano sefe) a sefkucharov robia ludia, ktori sa za nich vyucili kvoli "zlym znamkam". Aj preto robim tento blog, aby ludia, ktori maju radi kvalitu vedeli, kam nemaju ist.

    Na druhej strane, uz aj dnes existuju dobre restauracie, ktore sa oplati navstivit... a za rozumne peniaze

    So skusenym sefkucharom by som sa vsak pri priprave jedal nerad porovnaval. urcite to jedlo urobi kvalitnejsie ako bezny smrtelnik. Na Slovensku vsak takychto kucharov je ako safranu.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Chce to revoluciu v stravovani a mysleni

    OdpovedaťOdstrániť
  6. A "TY" to všetko, o čom tu píšeš, ovládaš a asi si milionár

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ak narazas na spravne drzanie pribora, tak to ovladam. Nikde netvrdim, ze som milionar. Poprosim Ta, aby si necital "medzi riadkami". Domyslas si nezmysly.

    Odpovedam po dlhsej dobe, pretoze povodne som sa nechcel touto nezmyselnou poznamkou zaoberat... Chcem vsak ukazat, ze blogu Sluzby v Kosiciach sa naozaj venujem (aj Vasim nazorom, na ktore mate priestor v komentaroch), moje prispevky maju realny zaklad - v mnohych su naozaj trefne a nebojim sa za nimi stat.

    Ako povedal jeden diskutujuci vyssie "Chce to revoluciu v stravovani a mysleni"

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...